Kek lapis sedap dan lembut. Mudah utk menyediakannya. Kek ini bersaiz kecil dan sesuai utk dicuba. Untuk kek saiz besar, gandakan bahan2nya. Selamat mencuba!
Bahan-bahan ( loyang 6 inci / 5" x 9" inci )
- 1 cawan tepung gandum
- 1/3 cawan horlicks (original)
- 5 biji telur gred A
- 1/2 cawan gula halus
- 200 gm marjerin
- 1/3 cawan susu pekat manis
- 1/3 cawan kismis hitam
- 1 sdt esen vanilla
- sedikit pewarna oren, hijau dan merah
Cara-cara
- Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Sediakan loyang. Lengserkan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung.
- Gaulkan kismis bersama sedikit tepung (1 sudu makan). Ketepikan.
- Ayak tepung bersama horlicks di dlm satu bekas yang agak besar. Ketepikan seketika.
- Pukul marjerin dgn gula sehingga kembang dan putih. Masukkan telur satu demi satu sambil diputar.
- Masukkan susu pekat dan putar lagi. Masukkan tepung dan putar hingga sebati.
- Masukkan esen vanilla. Kacau rata. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Warnakan merah, oren dan hijau.
- Tuangkan adunan merah ke dlm loyang terlebih dahulu, dan taburkan kismis di atasnya. Kemudian, tutuplah loyang dgn kertas foil atau plastik. Kukus selama 7 minit.
- Ulangi langkah 7 utk lapisan hijau. Kukus selama 15 minit.
- Akhir sekali tuangkan lapisan oren dan taburkan kismis. Kukus lama sedikit (kira2 1 jam) atau sehingga ia masak. Setelah masak, sejukkan sebelum dipotong.
- ***pastikan air di dlm pengukus diperiksa semasa proses mengukus. Jika hampir kering, tambah dgn air panas.
vote to myresipi.com
No comments:
Post a Comment