100gm mentega
150gm marjerin (saya guna planta)
300gm tepung gandum
50gm tepung kastard
20gm susu tepung
30gm gula aising
1 biji kuning telur (25gm)
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu teh serbuk penaik
secubit garam
1 cawan jem nenas
Untuk glis:-
1 biji kuning telur
1 sudu kecil air
sedikit pewarna kuning telur
Cara membuatnya:-
- Mentega, gula dan garam dipukul hingga kembang. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul sebati.
- Tepung gandum diayak bersama tepung kastard, serbuk penaik dan susu tepung
- Gaulkan campuran tepung bersama adunan mentega hingga menjadi adunan yang lembut (agak lembik)
- Sediakan acuan semperit. Masukkan adunan kedalam acuan dan tekan diatas sehelai plastik. Pastikan corak berjalur terletak dibahagian bawah.
- Potong sepanjang 2-3 inci. Bulatkan jem nenas dan letakkan dibahagian pangkal. Gulung adunan tersebut. Susun atas dulang pembakar. Buatlah cara yang sama sehingga semua adunan habis.
- Untuk menyapu glis pada biskut, ambil satu biji telur kuning dan campurkan dengan air dan pewarna kuning.
- Dengan mengunakan berus pastri, sapu pada permukaan biskut. Sapu perlahan-lahan supaya corak jalur tidak terjejas.
- Bakar selama 20 minit mengikut suhu ketuhar yg anda guna untuk bakar biskut, Saya bakar pada suhu 200 C. Sejukkan sebelum disimpan.
No comments:
Post a Comment