Saturday, December 11, 2010

RESEPI biskut kenari

Bahan :

(base)
1) 10 oz tpg gandum
2) 1.5 oz gula kaster
3) 6 oz butter

4) badam keping & jem anggur

(topping)

60 gm putih telur = 2 biji putih telur
100 gm gula aising
1 sudu teh tpg jagung

CARA-CARA:
1) pukul butter dgn gula hingga kembang / putih...
masukkan tepung gandum...
2) canai adunan kedalam loyang bersaiz 9 x 12 x 1 inch...
bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan...
keluarkan... bila sejuk sikit sapu dgn jem anggur...
3) kemudian tuangkan bahan topping... tabur pula dgn badam cincang...
bakar lagi sekali selama 10 minit...
4) tunggu sejuk baru potong biskut... (biskut mudah pecah bila dipotong semasa panas)


Cara buat topping :
campurkan semua bahan didalam bekas yg bersih dan kering...
pukul dgn pemutar guna 'high speed' hingga adunan menjadi putih seperti krim...

okeh... tu je cara nye... klu rasa susah sangat... bole la dtg rumah... nnt Maria tunjukkan praktikal nye... hehehe...
suke je buat biskut ni sbb kompem 2-3 hari sure habis ;p
oh tentang sukatan tu... mmg Mertua Maria bagi mcm tu... ada oz dgn gram...
Maria pernah convert... tapi jadi tak berapa cun... so... ikut la resepi asal... :p

No comments:

Post a Comment